UOKiK aktywnie działa na rzecz ograniczania inflacji cen detalicznych żywności. Szef urzędu antymonopolowego zapowiedział stanowcze działania.
– Jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci, tak aby klienci korzystnie odczuli zmiany wynikające z obniżki VAT-u na żywność. Jednocześnie bardzo dziękuję za pozytywną i odpowiedzialną reakcję tych sieci, które już zapowiedziały obniżki w swoich sklepach. Mój apel kieruję również do dostawców i producentów. Wszyscy stoimy przed ogromnym wyzwaniem – mówi prezes UOKiK, Tomasz Chróstny.
Chróstny zapowiedział, że "w razie braku współpracy, rząd rozważy wprowadzenie cen urzędowych na podstawowe towary, jak na Węgrzech".
Przypomnijmy, w pierwszych dniach stycznia premier Węgier ogłosił, że od początku lutego wprowadzone zostają limity cen na sześć produktów: cukier, mąkę pszenną, olej słonecznikowy, udziec wieprzowy, pierś z kurczaka oraz mleko krowie. Ceny mają wrócić do poziomu z 15 października poprzedniego roku.
Napisz komentarz
Komentarze