Ignacy, jak podał portal cozatydzien.tvn.pl, od kilku lat pasjonuje się gotowaniem. Dlatego wziął też udział w programie MasterChef Junior. Zachwycił widzów i jury swoimi kulinarnymi zdolnościami. Jak przyznał ten wybitnie uzdolniony dwunastolatek, inspiracje czerpie z różnych krajów, ale szczególnie wielki wpływ na jego gotowanie miała podróż do Tajlandii. Ignacy marzy jednak o dalszych kulinarnych wyprawach. Chciałby zwłaszcza odwiedzić Japonię i Koreę, aby poznać oryginalne smaki i aromaty tamtych kuchni.
Ignacy jest kucharzem kreatywnym, z łatwością i z sukcesem łączy w swoich daniach nieoczywiste smaki, ale też w jeden posiłek zaskakująco różne dania. Przykład: jego ulubiony obiad to tajskie naleśniki i zupa pomidorowa babci Eli.
Trzy dania na wielki finał
Uczestnicy finału programu MasterChef Junior mieli za zadanie stworzyć i przygotować trzydaniowe menu: przystawkę, danie główne i deser. Ich starania i wiedzę oceniło jury w składzie Anna Starmach, Michel Moran i Tomasz Jakubiak.
Troje juniorów finalistów Kaja Ciąpała, Jakub Szafrański i Ignacy Jabłoński rywalizowało na oczach widzów z zapałem na kulinarny oręż.
Jakiej broni użyła Kaja? Dziewczynka przygotowała jako przystawkę: przegrzebki z purée z groszku z wasabi. Danie główne Kai to była kaczka z purée kalafiorowo-pietruszkowym i musem malinowym, z dodatkiem chipsów z jarmużu. A na deser dziewczynka zaserwowała figi marynowane w balsamico i karmelu z kremem z ricotty ozdobione watą cukrową.
Drugi z finalistów, Jakub Szafrański, przygotował na przystawkę bruschettę z salsą pomidorową i pastą z burraty. Pierś z kaczki z sosem malinowym i purée z selera i jabłka to było jego danie główne. Na deser Jakub podał karmelową panna cottę na agarze z musem z marakui.
Zwycięzca tej edycji programu Ignacy Jabłoński zaczął z wysokiego C, bo od ośmiorniczek z sosem mango. Na danie główne podał halibuta w cytrusach z risotto. Deser zwycięzcy MasterChef Junior 8 to panna cotta z matchą.
Narodziny gwiazdy
Ignacy wygrał, zdobywając m.in. uznanie Michela Morana za pewność siebie i świetny gust kulinarny, jak podał cotozatydzien.tvn.pl. Ignacy jest już kulinarną gwiazdą, z czego dumny jest jego rodzinny Milanówek. Talent Ignacego zapewne dopiero zaczyna się rozwijać, o czym też będziemy państwa informować. Dziś dodajmy tylko, że dwunastolatek z Milanówka był już gościem lubianego i popularnego programu Dzień Dobry TVN, gdzie przygotował śniadania według własnego przepisu.
Napisz komentarz
Komentarze