Reklama

Boże Narodzenie – świętuj ekologicznie i odpowiedzialnie!

Okres bezpośrednio przed Bożym Narodzeniem to czas, w którym Polacy masowo odwiedzają sklepy, kupują rozmaite upominki, a także robią spore zapasy spożywcze. Święta to jednak nie tylko piękne momenty, ale też spore obciążenie dla środowiska. Jak sprawić, by stały się nieco bardziej przyjazne naturze?
Boże Narodzenie – świętuj ekologicznie i odpowiedzialnie!

Boże Narodzenie to czas spotkań z bliskimi, zastawionego po brzegi stołu, choinki rozświetlonej lampkami, pod którą kryje się góra prezentów. To również wyjątkowy moment do refleksji. W dobie szybko postępujących zmian klimatycznych, globalnego ocieplenia i zanieczyszczenia środowiska, warto zastanowić się nad tym, jak zminimalizować negatywny wpływ świątecznej gorączki na naszą planetę.

Z badań przeprowadzonych w ubiegłym roku przez Kantar Public dla aplikacji Too Good To Go wynika, że w okresie świątecznym aż 63 proc. Polaków przyznaje, że kupuje więcej artykułów spożywczych, niż potrzebuje. Z kolei aż 39 proc. ankietowanych otwarcie twierdzi, że zdarza im się wyrzucać jedzenie, a najczęstszym powodem jest jego zepsucie (52 proc.). Do kosza w głównej mierze trafia sałatka jarzynowa (51 proc.), pieczywo (38 proc.), warzywa i owoce (22 proc.), śledzie (21 proc.) i ryba po grecku (20 proc.).

Jak nie marnować jedzenia?

Kluczowym elementem ekologicznych przygotowań będzie staranne zaplanowanie wigilijnych potraw oraz dostosowanie liczby porcji do tego, ilu zostało zaproszonych gości. Kolejna istotna rzecz to lista zakupów, dzięki której unikniemy kupowania niepotrzebnych produktów. Przed wybraniem się do supermarketu warto sprawdzić, jakie składniki znajdują się już w domowych spiżarniach czy na kuchennych półkach. Należy też pamiętać o właściwym przechowywaniu zakupionych artykułów – w ten sposób wydłużymy czas ich przydatności do spożycia. 

Co zrobić z resztkami produktów? Kreatywnie wykorzystać! W przypadku braku inspiracji Internet pełen jest pomysłów. Nadmiar jedzenia można także z powodzeniem zamrozić lub podzielić się nim. Pomocne są w tym, zyskujące na popularności jadłodzielnie, w których można pozostawić niepotrzebne pożywienie innym, często potrzebującym osobom.

Segregacja nie tylko od święta

W efekcie wzmożonej konsumpcji, kosze na śmieci zapełniają się tonami odpadów – od opakowań po detergentach wykorzystanych do przedświątecznych porządków, przez papier do pakowania prezentów aż po plastikowe pudełka po zabawkach. W okresie bożonarodzeniowym produkujemy więcej odpadów opakowaniowych, takich jak kartony czy torby z tworzyw sztucznych. Dlatego szczególnie ważne jest, by nie zapominać o odpowiedniej segregacji. 

Papier prezentowy nie zawsze powinien trafić do makulatury. Jeśli jest lakierowany lub woskowany, to należy go wyrzucić do odpadów zmieszanych. Tak samo, jak stłuczoną bombkę, szklankę czy talerz. Warto pamiętać, że do zielonego pojemnika powinno się wrzucać tylko szkło opakowaniowe, takie jak słoiki czy puste butelki po oliwie – podkreśla Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.

Prezenty pod lupą

Nie da się ukryć, że upominki odgrywają w tym szczególnym czasie bardzo ważną rolę. Obecnie większość społeczeństwa samodzielnie kupuje sobie wymarzone przedmioty, często nawet w nadmiarze. Dlatego już samo znalezienie pomysłu na idealny prezent stanowi niemały problem i w wielu przypadkach kończy się nietrafionym zakupem, który przyczyni się do zaśmiecania środowiska.

Warto postawić na rzeczy, które ucieszą bliską osobę, a jednocześnie będą miały jak najmniejszy wpływ na planetę. Z pewnością sprawdzą się domowe przetwory, rękodzieło, bilety na imprezy kulturalne oraz unikalne, a nawet używane artykuły, które wspierają lokalnych producentów i rzemieślników. 

Jeśli podarunek, który otrzymaliśmy nie spełnił naszych oczekiwań ,to nie wrzucajmy go na dno szafy lub – co gorsza – do kosza na śmieci. W pierwszej kolejności należy spróbować odsprzedać lub oddać upominek. W Internecie funkcjonuje wiele portali, pozwalających na wystawienie bezpłatnych ogłoszeń kupna i sprzedaży. W ten sposób damy mu drugie życie, a przede wszystkim zminimalizujemy ilość generowanych odpadów – zaznacza Lisa Scoccimarro.

Ekologicznie na co dzień i od święta

Święta Bożego Narodzenia to doskonały czas na refleksję. Szczególnie nad tym, że zarówno szczęście, zdrowie, jak i spełnienie marzeń są nieodłącznie związane z tym, jaka będzie przyszłość naszej planety. Dlatego w tym wyjątkowym okresie warto zastanowić się, co można zrobić, aby ją chronić przed dalszym niszczeniem i degradacją. Niech ten wyjątkowy czas będzie momentem nie tylko radości, ale także mobilizacji do działania, by zadbać o środowisko i lepsze jutro dla kolejnych pokoleń.

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w powiecie piaseczyńskim.
Najciekawsze wiadomości z przegladregionalny.pl znajdziesz w Google News!
 
Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Poszukujemy TECHNIKA / KONSERWATORA Firma SENSON zatrudni osobę na stanowisko:TECHNIK / KONSERWATOR Twój zakres obowiązków:·   Wykonywanie przeglądów eksploatacyjnych,·   Bieżąca obsługa obiektu, utrzymanie w stanie gotowości eksploatacyjnej systemów i urządzeń technicznych na terenie obiektu,·   Usuwanie awarii urządzeń na terenie firmy Klienta,·   Dbanie o wysoką jakość świadczonych usług,·   Współpraca z zespołem administracji,·   Dbanie o estetykę budynku i otoczenia,·   Wykonywanie drobnych prac montażowych, naprawczych,·   Monitorowanie pracy powierzonych urządzeń i instalacji, usuwanie awarii.Nasze wymagania:·   Doświadczenie zawodowe w zakresie prac konserwacyjnych, bieżących napraw i monitoring stanu technicznego elementów budynków, instalacji wewnętrznych urządzeń oraz infrastruktury zewnętrznej poprzez wykonywanie bieżącej kontroli oraz usuwania stwierdzonych lub zgłoszonych nieprawidłowości funkcjonalnych i technicznych,·   Doświadczenie w konserwacji instalacji elektrycznych / gazowych, grzewczych / wentylacyjno-klimatyzacyjnych,·   Doświadczenie w pracach budowlano-wykończeniowych,·   Znajomość budowy i obsługi instalacji przeciwpożarowych (Polon Alfa, Bosh),·   Brak przeciwwskazań do pracy na wysokości powyżej 3 m,·   Umiejętność czytania dokumentacji technicznej,·   Gotowość do pracy po godz. 16 oraz weekendy (sporadycznie),·   Umiejętność pracy w zespole, sumienność i wysoka kultura osobista,·   Uprawnienia SEP min do 1kV.  KONTAKT TEL. 507 060 800 
Reklama
Reklama