Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim przebywają na stażu zawodowym w Nicei. We Francji zdobywają cenne doświadczenie i umiejętności.
Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich są uczestnikami projektu „Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich”, który jest realizowany w ramach programu Erasmus+. Młodzież z Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku udała się na dwutygodniowy staż do Francji. W Nicei, gdzie przebywają zdobywają cenne umiejętności i godnie reprezentują swoją placówkę.
Pobyt we Francji może przynieść młodzieży wiele korzyści. Mówimy tu o umiejętnościach zawodowych, ale także językowych i kulturowych. – Poznają tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Rozwijają także umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu oraz doskonalą znajomość języka. Uzyskują cenne doświadczenie i kwalifikacje zgodne z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który służy zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji) w zupełnie nowych dla nich realiach. Pobyt w Nicei to kontakt z inną kulturą i integracja z tamtejszą społecznością – przekazuje Anna Wrona, która jest koordynatorem projektu.
Praca, ale i atrakcje
Podczas stażu w Nicei młodzież ciekawie spędza czas. Uczniowie mieli okazję odwiedzić Ecole Fam Eweliny Grabskiej dzięki uprzejmości pani Jolanty Forkasiewicz – prezes Azur Club France-Pologne. Poznali tam techniki makijażu, nowości kosmetyczne i pomagali w obsłudze klientów.
Grodziska młodzież odwiedziła również miasto Carros, gdzie powitał ich mer Yannick Bernard. Atrakcją była inauguracja świątecznej iluminacji.
Napisz komentarz
Komentarze