Reklama
Świerszcz na kolację!

Entomofagia to fachowe określenie popularnego owadożercy. Czy jadalne owady będą stanowić podstawę diety przyszłości? Coraz więcej na to wskazuje. Składa się na to kilka czynników, głównie względy ekonomiczne i ekologiczne, ale również bogata wartość odżywcza owadów. Entomofagia to stosunkowo nowy termin, który zyskał popularność w związku z prognozami dotyczącymi przyszłości naszej planety w ciągu najbliższych lat. Ponieważ liczba ludności na świecie dynamicznie rośnie, wraz z nią wzrasta zapotrzebowanie na żywność. Owady do jedzenia mają stanowić więc alternatywne źródło pożywienia dla człowieka, które będzie pełnowartościowe, łatwe do pozyskania i tanie. Warto dodać, że do dziś istnieją na świecie regiony, w których zjada się owady od dawna np. Azja, Afryka. Dotyczy to jednak krajów rozwijających się. Z drugiej strony, „owadożerstwo” wśród ludzi z krajów wysoko rozwiniętych to rodzaj nowego doświadczenia.

Świerszcze w UE na legalu

Trend ten nie omija Europy. Na początku lutego Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie do obrotu świerszcza domowego jako żywności. Tym samym został on oficjalnie pokarmem. To już trzeci owad, który został przez nią zakwalifikowany jako żywność. To ważna decyzja dla tych firm, które produkują jedzenie wzbogacone białkiem z owadów. Świerszcz domowy może być sprzedawany w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Unijne prawo wymaga, by każda "nowa żywność" najpierw uzyskała zezwolenie, zanim zostanie wprowadzona jako produkt spożywczy na rynek unijny. To już trzeci owad, który KE uznała za godny takiego miana. W tym gronie są też larwy mącznika młynarka, autoryzowane przez Komisję w czerwcu 2021 r. i szarańcza wędrowna w listopadzie 2021 r. dopuszczona, podobnie jak świerszcz domowy w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Decyzja dotycząca tych trzech owadów umożliwia wnioskodawcom wprowadzenie ich do obrotu w UE pod określonymi warunkami. KE wydaje ją w odpowiedzi na wniosek złożony przez prywatne firmy, po zapoznaniu się z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ocenia poszczególne gatunki owadów pod kątem bezpieczeństwa spożycia. Po autoryzacji owady trafiają do unijnego wykazu wspomnianej "Nowej żywności", definiowanej jako żywność, która nie była w znaczącym stopniu spożywana przez mieszkańców UE przed 15 maja 1997 r. To nie ostatnie decyzje dotyczące zakwalifikowania owadów jako bezpiecznej żywności, która może być sprzedawana w krajach UE. Na ocenę Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i decyzję KE czeka kolejnych dziewięć wniosków.

Czytaj także: Facebook i Instagram znikną z Europy?

Owady a ekologia

Wzięcie pod uwagę w diecie jadalnych owadów pociąga za sobą pozytywne skutki zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. Jak wiadomo, masowa produkcja żywności pochłania olbrzymie ilości energii oraz wiąże się z wysoką emisją CO2. Ten postępujący wraz ze znacznym wzrostem populacji proces, stopniowo doprowadzać będzie do coraz większej degradacji środowiska. Natomiast hodowla robaków jadalnych zdecydowanie obniżyłaby emisję gazów cieplarnianych, amoniaku, a także zużycie wody. Zmniejszyłaby również zapotrzebowanie na grunty rolne. Hodowla owadów jadalnych to również kwestie ekonomiczne. Owady są tanie w utrzymaniu, można je karmić odpadami organicznymi, a do tego posiadają wysoką zawartość potrzebnych składników odżywczych, co stanowiłoby tanią alternatywę, dostarczającą wszystkich niezbędnych minerałów konsumentom. Wymaga to jednak poważnych zmian m.in. w europejskiej mentalności, która nastawiona jest głównie na walkę z insektami, a nie ich smakowanie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Przegląd Regionalny. MIKAWAS Sp. z o.o. z siedzibą w Piasecznie przy ul. Jana Pawła II 29A, jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się w powiecie piaseczyńskim.
Najciekawsze wiadomości z przegladregionalny.pl znajdziesz w Google News!
 
Pracownika Produkcji Pracownika Produkcji Konsorcjum Stali S.A., krajowy lider w branży wyrobów hutniczych i produkcji zbrojeń budowlanych POSZUKUJE KANDYDATÓW NA STANOWISKO: PRACOWNIK PRODUKCJI PruszkówPraca zmianowa: tak, 3 zmianyMożliwa praca w godzinach nocnych: takTryb wypłaty: miesięcznaSystem wynagrodzeń: stała podstawa wynagrodzenia + premia za wynikiTwój zakres obowiązkówobsługa maszyn zbrojarskich,obsługa urządzeń transportu bliskiego.Nasze wymaganiadyspozycyjność,zaangażowanie w pracę.Mile widzianeuprawnienia do obsługi suwnic oraz wózków widłowych.To oferujemyumowę o pracę - składki odprowadzane od całości otrzymywanego wynagrodzenia,szkolenia do wykonywanej pracy,prywatna opieka medyczna,posiłki regeneracyjne w okresie od 01 listopada do 31 marca,dofinansowania urlopowe,dodatki świąteczne,niskooprocentowane pożyczki z ZFŚS.Benefityprywatna opieka medycznadofinansowanie szkoleń i kursówubezpieczenie na życiezniżki na firmowe produkty i usługispotkania integracyjneOsoby zainteresowane prosimy o wysyłanie CV na adres:   [email protected]ę o umieszczenie na CV następującej klauzuli. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)). Jednocześnie wyrażam zgodę na przetwarzanie przez ogłoszeniodawcę moich danych osobowych na potrzeby przyszłych rekrutacji. Aplikacje niezawierające wymaganej klauzuli nie będą uczestniczyły w procesie rekrutacji. Informujemy, że Administratorem danych jest Konsorcjum Stali S.A. z siedzibą w Zawierciu przy ul. Paderewskiego 120. Dane zbierane są dla potrzeb rekrutacji. Ma Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych w zakresie określonym przepisami ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy oraz aktów wykonawczych jest obowiązkowe. Podanie dodatkowych danych osobowych jest dobrowolne. Konsorcjum Stali S.A. zapewnia Sygnalistom następujące kanały składania Zgłoszeń Wewnętrznych: a) w formie e-maila na adres poczty elektronicznej: [email protected] b) w formie listu sporządzonego na papierze na adres pocztowy Konsorcjum Stali S.A. z siedzibą w Zawierciu, ul. Paderewskiego 120 42-400 Zawiercie skierowanego do Kierownika Biura Zarządu z dopiskiem „do rak własnych Kierownika Biura Zarządu”; c) osobiście przez spotkanie z Kierownikiem Biura Zarządu lub Członkiem Zarządu; Uproszczona procedura przyjmowania zgłoszeń naruszeń prawa od Sygnalistów wraz z klauzulą informacyjną znajduje się w linku https://www.konsorcjumstali.pl/kategorie/procedura-przyjmowania-zgloszen-od-sygnalistow.Pełną informację odnośnie przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz  tutaj. 
Reklama
Reklama